Huiseigenaren zijn vaak onderverzekerd

Huiseigenaren zijn vaak onderverzekerd

Als je een hypotheek af gaat sluiten dan denkt men vaak dat zo laag mogelijke maandlasten het belangrijkste is. Toch is het ook belangrijk om goed te letten op andere zaken. Wat als bijvoorbeeld een van de huiseigenaren komt te overlijden? Wat zijn dan de financiële gevolgen? De bank eist altijd een overlijdensrisicoverzekering bij het afsluiten van een hypotheek, maar dat wil niet zeggen dat de volledige schuld verzekerd is. Zelfs bij een volledige aflossing van de hypotheekschuld kun je nog onderverzekerd zijn.

De meeste mensen onderschatten de financiële gevolgen bij overlijden. Als je geen recht hebt op een nabestaandenuitkering, wat vaak het geval is, valt er door het overlijden een gezinsinkomen volledig weg. Hoe moet je dan verder?

 

Wat moet er uitgekeerd worden bij overlijden?
Hier staat geen vast bedrag voor en dat is ook afhankelijk van veel factoren. Het is lastig om te bepalen wat voor een bedrag nodig is om je gezin te onderhouden. Het benodigde bedrag zal vooral hoog zijn bij gezinnen met jonge kinderen. Er moet namelijk nog een lange periode tot pensionering overbrugd worden, de kinderen moeten nog studeren en vaak hebben jonge gezinnen een tophypotheek.

 

De premie
Een 35 jarige man kan een bedrag van €100.000 verzekeren tegen een premie van ongeveer €10 per maand. Bij het kiezen voor een verzekerd bedrag van €200.000 bedraagt de premie ongeveer €18 per maand. Bij overlijden van de verzekerde voor de einddatum wordt het verzekerd bedrag uitgekeerd. Bij het in leven zijn van de verzekerde op de einddatum, vervalt de verzekering zonder een uitkering te verrichten.

 

Minimaal een afbetaalde hypotheek
Je doet er verstandig aan om minimaal een uitkering bij overlijden te verzekeren ter hoogte van je hypotheekbedrag. Het geeft rust en het is een ideale manier van sparen.  Indien nodig  kan het huis altijd verkocht worden, zodat het geld beschikbaar komt.