Je eerste huis kopen

Je eerste huis kopen

Een eerste huis kopen is een belangrijke beslissing in je leven. Je droomhuis zoeken kan je het beste natuurlijk zelf, maar voor de financiering heb je waarschijnlijk hulp nodig. Waar moet je als starter nu op letten bij het kopen van je eerste huis? Wij hebben alvast wat tips voor je!

 

De eerste stap: Op zoek naar je droomhuis
De eerste stap is meteen ook de leukste; zoeken naar het huis van je dromen. Plan een bezichtiging in en ga minstens 3 keer kijken. Neem iedere keer een ander persoon mee, tenslotte heeft iedereen toch een andere kijk op dingen. Het is ook verstandig om een paar keer door de buurt te wandelen,  zo krijg je daar ook een juist beeld van.

 

Welk huis past het beste bij jou?
Bij het kiezen van een koophuis moet je er vanuit gaan dat je er mogelijk wel tientallen jaren blijft wonen. Dan ga je bijvoorbeeld eerder denken aan een groter huis indien er een kinderwens voor de toekomst is. Als je wensen hebt om een onderneming te starten dan kijk je misschien eerder naar extra ruimte voor een kantoor.

 

Wel of geen aankoopmakelaar?
Als je gaat kopen moet je proberen om het huis zo goedkoop mogelijk te krijgen natuurlijk. Voor advies en het onderhandelen over de prijs kan je eventueel een aankoopmakelaar inschakelen. Houd er wel rekening mee dat dit extra kosten met zich meebrengt.

 

Laat een bouwkundige een keuring uitvoeren
Een huis kopen is natuurlijk niet zomaar iets. Het is wel belangrijk dat je weet wat je koopt. Daarom is het slim om een huis te laten beoordelen door een bouwkundige. Je krijgt dan een rapport waarin beschreven staat wat de bouwkundige staat van het huis is.

 

Voorlopig koopcontract
Als je het voorlopig koopcontract hebt getekend zit je vast aan wat er in het contract staat. Indien er nog bijzonderheden zijn, moet je dit in het koopcontract op laten nemen. Een ontbindende voorwaarde die je eigenlijk altijd moet opnemen is het voorbehoud van het rond krijgen van de hypotheek. Nadat het koopcontract rond is, heb je nog 3 dagen de tijd om zonder opgave van reden onder het contract uit te kunnen. De verkoper heeft deze bedenktijd niet.


Hypotheek afsluiten
Het afsluiten van een hypotheek is een behoorlijke financiële beslissing. Het is dan ook belangrijk dat je je goed laat informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Er zijn maar twee hypotheekvormen mogelijk waar je tussen kunt kiezen als je gaat starten.

Overdracht bij de notaris
Samenwoners kunnen niet zonder een samenlevingscontract. Ze zijn niet standaard elkaars begunstigden bij overlijden. Als je geld wilt besparen kan je het beste een samenlevingscontract combineren met het kopen van een huis.
Als de hypotheekverstrekker de hypotheek heeft geaccepteerd, worden alle stukken doorgestuurd naar de notaris. En dan is het zover. Bij de notaris vindt de eigendomsoverdracht plaats en passeert de hypotheekakte.

Vanaf nu ben je eigenaar van je droomhuis!

 

Heb jij ook zo’n droomhuis op het oog? Wij onderzoeken welke financiële instelling het aantrekkelijkste aanbod heeft en wij begeleiden vanaf de eerste bezichtiging tot aan de notaris. Onze klanten in hun droomhuis met de best mogelijke hypotheek… dat is waar wij als hypotheekadviseur voor gaan!