Nieuwe hypotheekregels voor 2017

Nieuwe hypotheekregels voor 2017

Elk jaar veranderen de regels rond het kopen van een huis. Wat verandert er als je in 2017 een huis wil kopen?

o    Lagere maximale lening

De maximale hypotheek daalt in 2017 opnieuw met één procentpunt. Dit jaar kun je maximaal 101 procent van de waarde van het huis lenen. Dat betekent dat je meer spaargeld mee moet nemen om bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en de notariskosten van te betalen. In 2018 daalt het maximumbedrag nog verder: dan kun je maximaal 100 procent lenen.

o    Hypotheekrenteaftrek lager

Het maximale percentage waartegen de hypotheekrente mag worden afgetrokken, gaat elk jaar met een half procentpunt omlaag. In 2017 ligt de bovengrens op 50 procent. Hier hebben alleen huiseigenaren last van die in de hoogste belastingschijf vallen. Dit betreft jaarinkomens vanaf 67.072 euro.

o    NHG-grens omhoog

Een lening met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is gunstig. Je geniet niet alleen rentevoordeel, maar hebt ook een vangnet hebt als je door vervelende gebeurtenissen, zoals een echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid de hypotheeklasten niet kunt betalen. Dit jaar wordt het moeilijker om hiervoor in aanmerking te komen. Het grensbedrag is vanaf 1 januari namelijk weer jaarlijks gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Deze waarde is het afgelopen jaar gestegen. In 2016 was de grens voor NHG 231.132 euro. Wil je nu een woning kopen, dan kan de woning tot maximaal 245.000 euro worden gefinancierd met NHG.

o    Schenken tot 100.000 euro

Vanaf 1 januari 2017 gaat de maximale belastingvrije schenking weer omhoog naar een bedrag van €100.000,-. De ontvanger moet het geld wel besteden aan de aanschaf van een woning, verbetering van een woning of aflossing van de hypotheek. Anders is nu wel dat je het niet per se aan eigen kinderen moet schenken. Ook mag de schenking verspreid worden over drie jaar. Wel blijft de voorwaarde bestaan dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn. Wie in 2015 of 2016 nog eenmalig het lagere maximum schonk, mag gebruik maken van een overgangsregeling.

o    Meer mogelijkheden kapitaalverzekering

In 2017 komen extra mogelijkheden om je kapitaalverzekering eigen woning, spaarrekening eigen woning en beleggingsrecht eigen woning af te kopen zonder daarvoor belasting te betalen. Dit kan voordat er twintig jaar premie is betaald. Met het vrijkomende bedrag blijf je verplicht je hypotheekschuld af te lossen. Je kan van deze mogelijkheid gebruikmaken als je je woning verkoopt, terwijl je al een nieuwe woning hebt gekocht. Als je door financiële problemen of schuldhulpverlening je woonlasten niet meer kan betalen kom je ook nog in aanmerking.

Meer weten of persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag!